Hverdagen i børnehaven
Læs her om hverdagen i børnehaven.
)
Dagens gang
Medarbejderne i børnehaven møder løbende ind.
Den første kommer klokken 7, og de næste klokken 8-8.30. Klokken 9.30 er alle mødt ind.
Klokken 12.30 går de første medarbejdere hjem, og løbende igennem eftermiddagen, til der klokken 16.15 kun er én voksen tilbage.
Klokken 16.45 er børnehaven lukket, og vi siger "tak for i dag".
Kl. 7.00 - 9.00 |
---|
I tidsrummet mellem 7 og 9 er der aktiviteter og leg, og ofte er døren mellem vuggestue og børnehave åben fra morgenstunden. De voksne har tid til at tage imod børnene, og hjælpe dem ind i fællesskaber og lege. Vi anbefaler, at børnene afleveres senest kl. 9, eller mindst 15 minutter før en aktivitet går i gang, se på tavlen. Allerede fra klokken 7 er der gang i spil, leg eller aktivitet. Både børn voksne tager initiativer til aktiviteter, og der opstår spontane fællesskaber. Vi ser venskaber imellem børn, og vi er bevidste om at udvide børnenes venskabskreds. Børn lærer rigtig meget i den frie spontane leg og aktivitet. De tager initiativer, forhandler og løser udfordringer, de danner relationer og prøver nye ting. Børnene finder ud af hvad de kan og hvad de gerne vil lære, og de udlever deres foretrukne aktiviteter, hvad enten det er vild leg i køleren eller at sidde og nørde med perler eller puslespil. De voksne er med i børnenes leg og aktiviteter, og støtter op om fællesskaber og initiativer. |
Kl. 9.00 |
---|
Kl. 9.00 begynder oprydning og forberedelse til fordybelsesgruppernes aktiviteter. |
Kl. 9.30 |
---|
9.30 starter aktiviteterne i fordybelsesgrupperne. Nogle går på tur, andre bliver og har en aktivitet i Stensmosen eller i Klubben. De ældste børn cykler på deres egen cykel på tur - en gang om ugen. |
Kl. 11.00 |
---|
Klokken 11 spiser børnehaven frokost, og bagefter går alle på legepladsen. |
Kl. 14.00 |
---|
Ved 14 tiden er der eftermiddagsmad, oftest frugt og brød. Mange dage bliver vi udenfor resten af dagen. Ellers går vi ind omkring kl. 14, spiser frugt og leger, spiller spil eller hvad børn og voksne finder på. Vi er altid opmærksomme på at dele os op, og bruge husets mange rum. Så er der voksne nok til det, bruger vi hele huset. Vi er også opmærksomme på, at der gerne må være aktiviteter for alle. Derfor er der rolige aktiviteter, som for eksempel at læse bog, men også vilde aktiviteter, som foregår udenfor eller i Køleren (vores puderum). |
Frem til kl. 16.45 |
---|
Efterhånden, som dagen skrider frem, og der er færre voksne og børn, bliver der også færre åbne rum og aktiviteter, og roen sænker sig i huset, frem mod lukketid kl. 16.45. |

Spisegrupper og fordybelsesgrupper
Alle børn hører til i to grupper; en spisegruppe og en fordybelsesgruppe:
Spisegrupper
Alle børn hører til en spisegruppe med andre børn i forskellige aldre. De er i denne gruppe fra de starter i børnehaven, og til de stopper for at gå i skole. Der hører faste voksne til gruppen, og en pædagog vil være barnets/familiens kontaktpædagog. Børn har glæde af et fællesskab sammen med børn, der er yngre og ældre. Her kan de yde omsorg og lære at være en god kammerat overfor alle, og de har ældre børn at se op til og blive inspirerede af. De faste voksne kender børnene godt og har den primære kontakt til familien, som omhandler barnets udvikling og trivsel.
Børnene deltager i hverdagens rutiner og opgaver så som borddækning og oprydning. De klarer selv at øse mad op og hjælper hinanden med at nå fadet, imens vi taler sammen ved bordet. I spisegrupperne lærer børnene blandt andet sociale kompetencer, bordskik, og at hjælpe til.
Fordybelsesgrupper
Alle børn hører til en fordybelsesgruppe, med jævnaldrende børn og voksne, der er faste for en periode. Det vil sige, at de voksne har en gruppe i nogle måneder, og så skifter gruppen voksne. Fordybelsesgrupperne er sammen før frokost mindst 3 dage om ugen.
I fordybelsesgruppen arbejder de med planlagte pædagogiske aktiviteter, som relaterer sig til børnegruppens udviklingstrin og interesser. Det kan være bevægelse, en tur ud af huset, en kreativ proces, en undersøgende proces eller noget tredje. Der vil være et overordnet tema for perioden - oftest et tema fra de pædagogiske læreplaner, som for eksempel krop og bevægelse eller sprog.
Fordybelsesgrupperne skriver på tavlen ved indgangsdøren, hvad deres planer er, og hvad temaet er. Vi forventer, at forældre holder sig orienterede, og forbereder barnet på, hvad dagen bringer.
I fordybelsesgrupperne lærer børnene forskellige ting sammen med jævnaldrende: sociale kompetencer, at danne venskaber og løse konflikter med mere. Der er fokus på, at børnene udvikler sig og trives, samt at de bliver klar til at gå i skole. Egenskaber som selvhjulpenhed, at være en god kammerat, at være nysgerrig og undersøgende, at kunne være i fællesskaber, er vigtige for at trives i børnehave og skole. Da børnene er jævnaldrende, er der mulighed for at målrette den pædagogiske aktivitet til det udviklingstrin, børnene er på, og vi kan støtte børnegruppen i at udvikle mere specifikke færdigheder, som er relevante for deres alder. For eksempel at cykle, klare at løse konflikter, at rime, eller at fortælle noget i en rundkreds.